dijous, 29 d’octubre del 2009

LES TROBAIRITZ


La poesia trobadoresca és aquella poesia escrita pels trobadors en llengua vulgar occitana durant els segles XII i XIII. La literatura trobadoresca és integrada per un corpus d'unes 2.500 poesies escrites per poetes nascuts a la Gascunya, al Llenguadoc, a Provença, a l'Alvèrnia i al Llemosí, als quals molt aviat s'afegiren poetes del nord d'Itàlia i de Catalunya.

Els poetes cortesans són famosos per haver desenvolupat un codi de galanteria i de cortesia, d’actituds amoroses envers la dona, anomenat l’amor cortès.
L’amor cortès naix, de boca en boca, dels trobadors francesos de finals del segle XII i principis del XIII, com un amor que implica distància, ambivalència (goig i patiment alhora, un dels trets més característics). Essent el seu origen essencialment espiritual, va transformant-se en el que més tard s’anomenarà ‘amor romàntic’ i posteriorment l’amor passional.

Així, encara que és en el fons espiritual i religiós, l’amor cortès sorgeix contra els costums feudals i eclesiàstics tradicionals, els quals equiparaven el concepte de dona al de femella, mare i esposa fidel (sexualment i religiosa). Amb l’amor cortès, la dona passa a ser un objecte de culte.
A l'edat mitjana es desenvolupa a l'interior dels castells una cultura de música, poesia i joc que esdevé especialment rica a Occitània. Si tenim en compte els testimonis que s'han pogut recuperar, aquell territori destacà, al segle XII, per un bon nombre de trobadors que, com en altres indrets, feien composicions poeticomusicals en què l'amor era, gairebé sempre, el tema central. La història, però, ha oblidat un bon nombre de poetesses occitanes d'aquell segle, que eren conegudes com a trobairitz, i que han deixat poesies amoroses -sovint dedicades als seus amants- que sorprenen pel seu realisme i les referències directes a l'amor carnal.
Els trobadors i les trobairitz cantaven l'amor cortès. L'amor cortès, nascut als castells occitans al segle XII, expressa una relació totalment nova entre l'home i la dona. En contrast amb l'ambient brutal de les guerres feudals neix un entorn cultural de música, poesia i jocs que s'havia anat forjant a l'interior dels castells per influència de les dones.

La situació històrica de la dona a Occitània és fonamental per a explicar per què hi va haver trobairitz. Tres factors hi van ser determinants: les croades, les lleis d'herència i el comerç.

Les trobairitz, per la seva banda, també canten als cavallers i trobadors, no pas als seus marits. L'amor no era molt freqüent entre els matrimonis nobles ja que els casaments es feien per interessos polítics o militars de les dues famílies. L'amor cortès ha de ser gratuït i lliure, i aquestes condicions no es donaven normalment en el matrimoni noble, per tant l'amor veritable no podia existir sinó fora de les normes socials. Si la parella accepta aquest amor neix entre ells una complicitat perfecta.

Les trobairitz, que eren mullers i filles de nobles, escrivien poemes directes i sensuals, que valoraven de l'amic sobretot la fidelitat.

divendres, 9 d’octubre del 2009

L'AMOR!!





AMOR



Al llarg de la vida hi ha hagut, hi ha i hi haurà moltes definicions per a la paraula AMOR, jo diria que tantes com persones han passat, estan passant i passaran pel món... perquè l'amor és una paraula que cadascú pronuncia, escriu i defineix d'una manera diferent.


Jo, personalment, diria que l'amor és un sentiment... un sentiment d'estima cap a les persones que ens ajuden quan ho necessitem i que sempre ens han estimat, ens estimen i estimaran. Però també és un sentiment d'estima cap a aquelles coses que ens agrada fer, que ens plenen i que fan que la nostra vida tinga sentit. Malgrat que, de vegades, l'amor es disfressa i es converteix en un sentiment interessat, mentider, fals, dolent... a mi mai m'han agradat les disfresses!! I a tú??


Per a finalitzar us diré com definiria jo l'AMOR: un sentiment d'estima tant intens que et pot portar fins al cel... i et pot matar.